Кристина Ценова

"Прекрасно отношение, начин на преподаване и подход. Винаги прецизни и внимателни в работата си. Влизането в учебния час е удоволствие, защото придобиваш знания по приятен и развлекателен начин."

индивидуално онлайн обучение по английски език, ниво B1

15 интересни факта, свързани с английския език

Колко от тези неща сте чували и преди?

Английският е един от най-разпространените езици в света, така  че не е изненадващо, че толкова много хора искат да се научат да гo говорят. Сигурни сме обаче, че не сте чували всички тези факти преди:

 

 

 

 

 

 1. Буквата „Е“ е най-често използваната в английски език. В действителност една на всеки 8 написани букви на английски е „Е“.

 2. Най-много думи в английския език започват с буквата „S”.

 3. „I am” е най-краткото изречение в английския език.
 4. Най-дългата дума на английски, която може да бъде изписана без да се повтаря буква от нея е “uncopyrightable“.

 5. Изреченито „He believed Caesar could see people seizing the seas” съдържа 7 различни начина на изписване на звука „ее“.

 6. Знаете ли кое е специалното в изречението: “The quick brown fox jumps over the lazy dog”?
  Този тип изречение се нарича панграма и включва всички букви от азбуката.

 7. Най-дългата дума на английски език е “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”. Това е вид заболяване на белите дробове, причинено от вдишване на пепел.

 8. Няма дума на английски език, която да се римува с “month”, “orange”, “silver” и “purple”.

 9. “Queueing“ е единствената дума в английския, с пет последователни гласни. Думата е прекрасна за игра на Hangman (Бесеница).

 10. “Pronunciation” е думата, която най-често се произнася грешно на английски език.

 11. Поради печатна грешка в английския речник (1932-1940) е имало дума, която е нямала значение. Думата е “Dord” и тя става известна като „дума-призрак“.
 12. Приблизително на всеки два часа се добавя по една нова дума в английския език. Това прави приблизително 4000 думи на година.

 13. Английският е официалният език в небето! Без значение от коя държава са, всички пилоти на международни полети говорят на английски език.

 14. Има 9 различни начина да се произнесе “ough”. Това изречение съдържа всички от тях: “A rough-coated, dough-faced, thoughtful ploughman strode through the streets of Scarborough; after falling into a slough, he coughed and hiccoughed.”

 15. Най-трудната скоропоговорка на английски език е “sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick“.
  Защо не опитате да я кажете без грешка?


  Ако искате да подобрите нивото си на владеене на английски език, можете да разгледате курсовете, които предлагаме от тук или да се свържете с нас.

Прочетете още