Кристина Ценова

"Прекрасно отношение, начин на преподаване и подход. Винаги прецизни и внимателни в работата си. Влизането в учебния час е удоволствие, защото придобиваш знания по приятен и развлекателен начин."

индивидуално онлайн обучение по английски език, ниво B1

"Чуждите езици и Вашата кариера" с Теодора Лилова-Стоянова

Днес на гости на Езикова Академия ЕВРИСТА е Теодора Лилова-Стоянова – кариерен консултант и коуч. С нея ще разговаряме по темата за ролята на чуждите езици в кариерното развитие на всеки от нас.

 

1. Здравейте, Теодора! Разкажете ни накратко за Вас и Вашата професионална дейност.

 Здравейте! Занимавам се с кариерни консултации и коучинг от 4 години. Помагам на хора, които са на кариерен кръстопът или току-що завършват образованието, или имат нещо в професионален план, което ги притеснява, да изяснят призванието или фокуса си и да се подготвят за процеса по намиране на работа. След като определим целта, им помагам документално – със CV-та и мотивационни писма, подкрепям ги в процеса на кандидатстване и ги подготвям за интервю.

2. Според Вашите наблюдения какво е нивото на чуждоезиковата подготовка сред младите хора в България? Може ли да се каже, че тo е достатъчно добро за да отговори  на изискванията на работодателите?

 През 2006 година, когато започнаха да навлизат центровете за изнесени услуги и техническа поддръжка в България, позициите в тези организации бяха непознати за българския пазар и тогава имаше добро засичане между търсене на кадри, които знаят езици и предлагането. След първите няколко години, пазарът се промени, защото доста компании избраха България, за да окрупнят и изнесат услугите си и търсенето на подготвени професионалисти, които знаят езици значително надвиши предлагането. От тогава до сега, тази тенденция се запази и в момента пазарът на труда е гладен за хора, които знаят добре езици и имат желание да се развиват в тази среда.  

3. Статутът на английския като водещ език в световен мащаб е всеизвестен.  Кой друг език можете да отличите като актуален и търсен от страна на работодателите?

 Освен английския, немският и френският в момента са много актуални. Ключовото позициониране на България като държава в европейския съюз и в същото време атрактивна като цена на труда, я прави предпочитана дестинация за изнесени услуги на всички популярни европейски езици, така че има търсене и на служители, които знаят отлично испански, италиански, руски.

 4. Как фирмите в България се грижат за езиковата подготовка на своите служители?

След като търсенето на езиково подготвени кадри започна да изпреварва значително предлагането, някои от компаниите започнаха да създават програми за езикова подготовка на кандидати, които имат базови познания по съответния език, но имат нужда от допълнително обучение, за да достигнат целевото ниво. Такива програми създават и обвързаност, разбира се – организацията поема финансовата и организационна отговорност за курс по английски език примерно, а кандидатът се задължава да инвестира новонаучените умения за определен период от време в съответната компания.

5. Някои западни фирми стимулират многоезичието на своите служители като плащат по-високо възнаграждение на тези от тях, които знаят допълнителен език. Има ли такава практика сред българските работодатели?

Абсолютно. Знанието на допълнителен език, особено в среда, в която и двата (или повече) езика се ползват на ежедневна база, спестява нуждата от допълнителен ресурс на компанията и тя инвестира част от спестеното в служителя, който е по-добре подготвен в езиково отношение.

6. Можете ли да посочите някой по-рядък или дори екзотичен език, владеенето на който по Ваши наблюдения може да даде добри възможности за намиране на работа в България?

От гледна точка на центровете с изнесени услуги, компаниите обикновено създават по една такава организация във всеки регион, който обслужват - например, една компания в Европа, една в Азия и една за Америка (която обикновено е в Индия). В този смисъл редки езици рядко са нужни тук, ако има търсене то е на няколко човека и не може да се определи като тенденция. Най-екзотичният език, който е нужен в България е холандския - и като звучене и като трудност. 

7. В ежедневната си работа Вие комуникирате с много млади хора. Можем ли да кажем, че поколението, което расте днес, превъзхожда по-възрастните ни сънародници по отношение на владеенето на чужди езици?

Категорично можем да кажем, че младите поколения знаят повече езици - това е част от ежедневието им. Докато за поколението на нашите родители, владеенето на чужд език е било опция, за пазара на труда в момента английският е задължителен за кариера в международна компания, а владеенето на още един европейски език като немски, френски, италиански или испански, отваря много допълнителни врати.  

8. Кой е най-важният кариерен съвет, който бихте дали на тези, които сега стартират своя професионален път?

Да не се влияят от мнението на родители, учители и други важни хора в живота им при взимане на кариерни решения, а да се доверяват на собствената си преценка и интуиция. Има прекалено много случаи на избор на професия заради външен натиск, защото е престижно или защото се смята, че носи добри доходи. Когато избираш професионален път по този начин, е много трудно да получиш удовлетворение от това, с което се занимаваш, да допринасяш и да ходиш с удоволствие на работа. Анализът на интересите, талантите, личността, границите и предпочитанията винаги е по-добрият начин за решение на професионални въпроси и избор на фокус. 

9. Последен въпрос – кой е любимият Ви чужд език?

Италианският. Толкова красиво звучи - като обяснение в любов. 

Прочетете още