Кристина Ценова

"Прекрасно отношение, начин на преподаване и подход. Винаги прецизни и внимателни в работата си. Влизането в учебния час е удоволствие, защото придобиваш знания по приятен и развлекателен начин."

индивидуално онлайн обучение по английски език, ниво B1

"Езиковата подготовка и образованието в чужбина" с Димитър Генов

 

Днес на гости на Езикова Академия ЕВРИСТА е Димитър Генов от Cool Travel. С него ще разговаряме по темата за ролята на чуждите езици, образованието в чужбина и сертификатните изпити, които е необходимо да се положат, за да се кандидатства в университети извън границите на България. 

 

 

 

Здравейте, Димитър. Разкажете ни накратко за дейността на „Cool Travel“.

Здравейте! Cool Travel Bulgaria е агенция, която организира образователни програми - езикови курсове, висше образование в чужбина, младежки и студентски програми - Work and Travel USA. Компанията работи в сътрудничество с над 20 организации в Европа и света - университети, езикови центрове. Може да намерите Cool Travel в 9 офиса, в 8 от най-големите градове на България.

Университетите в кои дъжави се радват на най-голям интерес  сред младите българи?

Интересът на кандидат-студентите от България е предимно насочен към англоговорящи и немскоговорящи държави като Великобритания, Холандия, Дания, Германия и Австрия. Във всяка една от изброените държави се намират световноизвестни университети с всепризнати дипломи.


Придобиването  на кои международни сертификати отваря най-много перспективи пред тези, които планират да продължат своето образование в чужбина?

Зависи от държавата, в която желаят да кандидатстват и езикът, на който ще се обучават. Сертификатите за владеене на английски език, които признават повечето европейски и световни университети са: IELTS, TOEFL, CAE, FCE, CPE и др. Ако обучението ще бъде на немски език, подходящите езикови тестове са: TestDaF, DSD, Goethe Zertifikat и др.

Вие имате наблюдения върху голяма от част младите хора в България. Какво можете да кажете за равнището на тяхната чуждоезикова подготовка?

В офис-мрежата  на Cool Travel  консултираме кандидати с различно ниво на владеене на съответния език. Има ученици и студенти, които идват при нас и вече са достигнали необходимото ниво за кандидатстване в чужбина. Но има и такива, които се нуждаят от допълнителна подготовка за явяване на изпит за езиков сертификат и ние ги насочваме към подходящия за тях езиков център, където да минат съответните курсове по английски или немски език и да се подготвят за необходимия им международен сертификат.

В последните години все повече се налага схващането, че владеенето на английски език вече е необходимо, но недостатъчно условие за пълноценна професионална реализация на високо ниво. Какво бихте казали Вие по този въпрос?

Имал съм  възможността да посетя доста страни от Европа и Америка  и смятам, че владеенето на английски език е недостатъчно за успешна реализация зад граница. Светът се глобализира с бързи темпове и  вторият чужд език е необходим за младите кадри.

Какви перспективи отварят различните езици по отношение на кандидатстването в чужди университети и последващата професионална реализация?

Кандидатстването в различните държави до голяма степен се определя от предварително избрания език. Бих казал, че владеенето на повече от един чужд език, увеличава многократно шансовете на кандидатите за успешна реализация. Образователната система на всяка държава има своите силни страни. В Германия може да получите отлична подготовка по технически и инженерни специалности, във Великобритания можете с успех да изучавате компютърни науки, икономика, в Италия – архитектура, мода, дизайн и т.н.

По Ваше наблюдение каква част от българите завършили в чужбина се завръщат да градят кариера в България?

Няма статистиката за хората, завърнали се от чужбина след получаване на висше образование, но безспорно страната ни има нужда от подготвени кадри навън в почти всяка сфера. Както всички знаем обаче, проблемът е, че финансовите условия на труд зад граница са в пъти по-добри от родните, което обуславя избора на голяма част от завършилите чужди университети да останат и да потърсят професионално реализация в чужбина.


Как ще се отрази ”Брекзит“ на кандидатстването на наши сънародници във Великобритания?

Брекзит е един сложен и продължителен процес.  Веднага след  провеждането на референдума, всички наши партньори -  университети и езикови центрове ни успокоиха и потвърдиха, че поне в следващите 2 години няма да има никаква промяна в условията за кандидатстване на български граждани в Обединеното кралство.

Какво ще кажете на тези, които  в този момент са пред дилема дали да продължат образованието си в чужбина?

Като човек, имал възможността да пътува, смятам, че най-големият подарък, който всеки може да си направи, е да инвестира в своето образование и да пътува. Дали в България или чужбина изборът е личен. Да учиш в чужбина не означава просто да получиш световнопризната диплома. Опитът, контактите, трудностите, с които всеки ще трябва да се справи, възпитават глобално мислене и това е само част от плюсовете, които образованието в чужбина може да даде на тези, които използват възможностите пред себе си.

Прочетете още