Кристина Ценова

"Прекрасно отношение, начин на преподаване и подход. Винаги прецизни и внимателни в работата си. Влизането в учебния час е удоволствие, защото придобиваш знания по приятен и развлекателен начин."

индивидуално онлайн обучение по английски език, ниво B1

Защо немският език става все по-популярен?

Немският език е един от традиционно най-изучаваните западни езици в България и винаги се е радвал на сериозен интерес сред учащите от всякаква възраст.


В последните няколко години обаче, образователните институции и експертите в чуждоезиковото обучение отчитат извънредно  нарастване на броя на желаещите да изучават немски език.


Анализът на предпоставките за нарасналия интерес посочва няколко причини за това.


Либерализация на германския трудов пазар


От 1 януари 2014 година отпаднаха и последните ограничения за работа на български граждани в рамките на ЕС. Високият жизнен стандарт и отличното заплащане на труда бързо превърнаха Германия в най-желаната трудова дестинация за нашите сънародници, желаещи да потърсят професионална реализация извън рамките на страната.

От друга страна ниските данъчни ставки и евтината работна ръка привличат все повече чуждестранни инвеститори в България като голяма част от тях са компании от немскоговорящите Германия, Австрия и Швейцария.

Този засилен обмен на кадри и капитали в последните няколко години , неминуемо доведе след себе си необходимостта все повече хора да комуникират в професионалното си ежедневие на немски език.     


Германското висше образование – висококачествно и все по-достъпноВ резултат на активната политика на германските университети по отношение на привличането на чуждестранни студенти от цял свят, Германия вече е на 4-то място в света сред държавите приели най-много чужденци в своите учебни заведения.

Високото качество на образованието, богатият избор на специалности, както и възможността за безплатно обучение в държавните университети превърнаха Германия в магнит за българските студенти. Този факт стимулира все повече и повече млади хора да посещават активно курсове по немски език за подготовка за придобиване на сертификат TEST DAF, необходим за прием във висшите учебни заведения.

Ако кандидастващите не владеят езика, университетите предлагат възможност за нулева година с курсове по немски за начинаещи, с цел достигане на изискваното  ниво.

 

Увеличение на броя на германските туристи,посещаващи България


Немският език става все по-търсен и в сферата на туризма. Само за 2 години, между 2013 и 2015 броят на германските туристи посетили България се е повишил с 50%, а според Института за анализи и оценки в туризма, през лятото на настоящата 2016 година се очаква нов ръст от 35%. Това налага сериозно повишаване на търсенето на кадри в сферата на обслужването, владеещи немски език-администратори, аниматори, сервитьори и други.

Очакванията на специалистите са броят на желаещите да изучават немски език прогресивно да нараства и в следващите години.  Според „Дойче веле“ до 2030 година Федералното правителство на Германия планира  да привлече 6 милиона квалифицирани специалисти от чужбина.  В този контекст немският език ще се превръща във все по-значимо предимство на пазара на труда, а изучаването му ще отваря  още повече възможности за бъдеща реализация.

 

Информация за курсовете по немски език, които организираме, можете да видите тук.

Прочетете още